Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ο Δωδεκάλογος του Προπονητή

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

1. Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

2.ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

3. Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

4. Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤ ΡΑΙΛΙ

 

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

 

Μην ξεχνάς ότι εργάζεσαι με παιδιά

 

Κάνε το μάθημα σου απλό

 

Δώσε τις οδηγίες σου αργά και καθαρά

 

Χρησιμοποίησε την γλώσσα των παιδιών

 

Μην κάνεις ποτέ αυστηρή προσωπική παρατήρηση

 

Μη ξεχνάς ότι τα παιδιά έρχονται για να παίξουν

 

Το παιχνίδι να αποτελεί το κυρίως μέρος της προπόνησης

 

Να μην χρησιμοποιείς στερεότυπες ασκήσεις

 

Η προσπάθεια να πετύχουμε μία σωστή απελευθέρωση είναι μια άσκηση. Μικρά παιχνίδια 2:2, 3:3 για εκμάθηση της τεχνικής

 

Παρότρυνε τα παιδιά να αυτοσχεδιάζουν για να βρουν τις σωστές λύσεις μέσα από το παιχνίδι

 

Μη ξεχνάς για τα παιδιά είσαι πρότυπο

 

Δώσε τον «αέρα» στα παιδιά να ρωτούν κάτι που δεν καταλαβαίνουν

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • Κάθε νεαρός τοξοβόλος είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι αθλητές. Ο προπονητής πρέπει να βλέπει τον αθλητή όχι σαν ένα άτομο-μηχανή που πρέπει να εκτελεί τις διάφορες ασκήσεις , να βάζει το βέλος στο κέντρο του στόχου, να παίρνει πρωταθλήματα , και να έχει το "στόμα του κλειστό". Αντιθέτως πρέπει να δει τον αθλητή σαν μια προσωπικότητα που μέρα με τη μέρα περνά από διάφορες καταστάσεις, και έχει και τη δική του ζωή.

  •  Ο προπονητής στις παιδικές κατηγορίες δεν πρέπει να βλέπει τον εαυτό του σαν μια "τοξευτική αυθεντία". Για να πετύχει ένας προπονητής στις παιδικές κατηγορίες πρέπει να έχει πολύ χρόνο, πολύ υπομονή, και κατανόηση για τα προβλήματα που έχουν οι αθλητές τους μέσα και έξω από τον αθλητισμό (γονείς , σχολείο, φίλοι)

  • Η βάση για  καλή προσωπική  επαφή μεταξύ του προπονητή και του αθλητή είναι η θετική και εποικοδομητική συζήτηση. Αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να είναι μονομερής, ή ένας μονόλογος του προπονητή και "ένα  ναι ή όχι" του αθλητή. Πρέπει και ο αθλητής να έχει το θάρρος να μιλήσει να πει τους προβληματισμούς του τις ανησυχίες του.  Ο προπονητής και οι αθλητές πρέπει να ξέρουν το ρόλο που παίζει ο καθένας στον χώρο προπόνησης και αγώνων.

  • Ο προπονητής πρέπει να δείχνει πάντα το καλό παράδειγμα για τους αθλητές. Αυτός είναι ένα πρότυπο για τους μικρούς τοξοβόλους του. Αυτός δίνει το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Αυτός δείχνει με τη στάση πως δεχόμαστε την ήττα, πως αντιδρούμε στη νίκη, πως συμπεριφερόμαστε στους αντιπάλους, στους κριτές.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

1.      Οργάνωσε  την καθημερινή προπόνηση ανάλογα με το ανθρώπινο δυναμικό και τις  ανάγκες των αθλητών ξεχωριστά. Μην σπαταλάς τον χρόνο. Είναι πολύτιμος.

2.      Γνώριζε πριν από την προπόνηση τι θέλεις να διδάξεις. Για ποιο λόγο θέλεις να το διδάξεις και χρησιμοποιώντας ποιες εφαρμοσμένες ασκήσεις σκοπεύεις να το πετύχεις.

3.      Η χρονική διάρκεια της προπόνησης πρέπει να αυξομειώνεται ανάλογα με την περίοδο και την μέρα της εβδομάδας σε σχέση με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την ποιοτική και ποσοτική επιβάρυνση της προπόνησης.

4.      Χρησιμοποίησε ποικιλία ασκήσεων. Μην μένεις για πολλή ώρα στην ίδια άσκηση. Η μονοτονία σκοτώνει την διάθεση και την πνευματική συγκέντρωση των αθλητών.

5.      Δημιούργησε θετικό κλίμα. Να είσαι αυστηρός αλλά δίκαιος.  Επαίνεσε  αλλά και τιμώρησε . Οι αθλητές ανεξαρτήτως αξίας και ηλικίας χρειάζονται διδασκαλία, καθοδήγηση μα προπάντων ηγεσία.

6.      Χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια της προπόνησης όλο το ανθρώπινο δυναμικό που έχεις στην διάθεση σου . Έτσι διατηρείς το σύνολο των αθλητών σε πνευματική και σωματική εγρήγορση.

7.      Δημιούργησε συνθήκες αγώνος κατά την διάρκεια της προπόνησης. Θυμήσου: ο τρόπος που αγωνίζεται ένας αθλητής είναι ο καθρέπτης του τρόπου που προπονείται.

8.      Δίδαξε μέσα από εφαρμοσμένες ασκήσεις  τα βασικά της τοξοβολίας. Μην αφήνεις να δημιουργούνται "κακές" συνήθειες στην εκτέλεση τους.

9.      Δούλεψε σκληρότερα  από τους αθλητές σου στην προπόνηση. Δεν έχει σημασία πόσα θα διδάξεις αλλά πόσα θα γίνουν κτήμα και πράξη των αθλητών κατά την διάρκεια των αγώνων.

10.  Ο προπονητής δεν είναι θαυματοποιός. Μπορεί, όμως να πετύχει σημαντικά πράγματα με την οργάνωση , την ρεαλιστική εκτίμηση προσώπων και  καταστάσεων, την σκληρή δουλειά και την εμπιστοσύνη στη φιλοσοφία και τις ικανότητες του.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ. ΜΗΝ ΜΙΜΕΙΣΑΙ ΚΑΝΕΝΑ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤ ΡΑΙΛΙ

·         Πρώτον και κυριότερο , ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης σε προπονητή και αθλητές .

·         Σεβασμό στον προπονητή, μέσα και έξω από το γήπεδο.

·         Προπονητής και αθλητές να είναι υπερήφανοι , να έχουν καρδιά και να αγωνίζονται σκληρά για τον στόχο που έθεσαν.

·         Πρώτα να ανιχνεύει ο προπονητής τις ικανότητες των αθλητών του και μετά να θέτει στόχους.

·         Να πείθει ο προπονητής τους αθλητές του να κάνουν στο γήπεδο δουλειές που ίσως να μην τους αρέσουν, αλλά είναι απαραίτητες για το καλό του Συλλόγου και γενικά των συναθλητών τους.

Η άμυνα γεννάει τους πρωταθλητές, και το τρίπτυχο του αμυντικού δόγματος είναι ΘΕΛΗΣΗ, ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΣΤΟΧΟ".